Oct 12, 2013

Selamatkah Vaksin Untuk Bayi: Vaksin MMR Vs Autism


Autisme adalah suatu gangguan perkembangan anak berupa gangguan interaksi sosial dan komunikasi (bukan semata-mata gangguan berbicara).Autisme sering dihubungkan dengan imunisasi, namun berdasarkan banyak penelitian hal ini tidak dapat dibuktikan.
Imunisasi MMR adalah imunisasi untuk mencegah mumps = gondongan, measle = campak, rubella = campak jerman. Imunisasi ini diberikan sejak anak berumur 12 bulan (jika anak belum pernah mendapatkan imunisasi campak) atau ketika berumur 15 bulan dengan booster pada usia 4-6 tahun.

Feb 4, 2013

Gaji Minimum Perkerja Asing telah Dirombak


Baru- baru ini berkuat kuasa tahun ini, gaji minimum untuk pekerja warga asing telah dirombak dan diselaraskan. Kini gaji minimum untuk perkerja asing telah ditetapkan pada harga minimum RM900 untuk Malaysia dan RM800 untuk Sabah & Sarawak.

Demam Sawan: Penyakit Dialami Kanak-Kanak Ketika 6 bulan ke 6 Tahun




Salam semua, dah masuk February pun kan. Sekejap sangat rasanya masa berlalu. So happening January dengan cuti umum yang sangat generous for me and KL folks especially. Yelah, cuti Maulidur Rasul, followed by Thaipusam and then Federal Territory Day. Apapun, Salam Maulidur Rasul to all my muslim friends and relatives. Tema tahun ni, “WASATIYYAH TONGGAK KESATUAN UMMAH” . Semoga kita semua dapat bersatu dan hidup dalam ukhuwah yang harmoni.

Dec 24, 2012

Malaysia di tangga PERTAMA dalam isu “Bribery”?



Hi all,just nak share pasal berita yg mengejutkan mengenai survey yg telah dijalankan oleh Wall Street Journal (WSJ) mengenai Malaysia. Di dalam survey tersebut, lebih kurang 30 negara telah dipilih berdasarkan dasar ekonomi yang kukuh dan didapati hasil survey tersebut, Malaysia terletak di tangga PERTAMA dalam issue “bribery”/ RASUAH huhu.

Nov 15, 2012

FAQ: Informasi Mengenai Pemberian Diskaun Bagi Pembayaran PTPTN




Hi, Salam Ma’al Hijrah to all, guess majority Malaysian would take a long leave this week since enjoying the Diwalli and Awal Muharram celebration. Well just some insight info to share with you guys pasal pemberian diskaun bagi pembayaran ptptn.

Nov 13, 2012

Fadhilat Berkhatan Untuk Anak Lelaki dan Perempuan


Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi, today my two little princess baru sahaja di khatankan. The twin is nearly 8 months, baru bawak pegi klinik untuk khatan. For girls, 1 year and below is the most suitable time for khatan. Ada parents buat masa baby 2 bulan juga, but for my case, they need to reach certain weight first, then only baru sesuai untuk disunat kan.

Nov 6, 2012

Video Clip Yang Menyentuh Perasaan dan Menghargai Orang Tersayang



Hi, just nak share something yang my husband found from a source which I find it very sweet, touching and meaningful.

Nov 5, 2012

Parts yang Diganti oleh Pomen Bukan Lagi “Original Brand New” Jika Terlibat Dengan Kemalangan


Hi all, lama tak update blog, lately busy abit since keje rumah makin bertambah, maklum le semenjak my little princess dah start merangkak ni, makin banyak le keje rumah nak handle huhu..tapi takpe, yang penting semua sihat dan keluarga bahagia, Alhamdulillah:)

Well, for this time punya post just nak update you guys pasal hal kereta yang sudah berusia 5 tahun ke atas yang terlibat dengan kemalangan, maka  bersedia lah untuk di ketuk harga oleh workshop / “pomen” serta insurance company, menyebabkan anda terpaksa membayar lebih atau memperoleh ganti spare part yang kurang quality.

Oct 6, 2012

Perkara Perlu Di Lakukan Untuk Anak Selepas Kelahiran



Hi, macam mana weekend korang? Layan bola Kelantan VS Selangor? Gomo Kelate Gomo!!:P

Okay for post kali ini saya just nak kongsikan perkara yg perlu dilakukan selepas kelahiran anak. Anak yang masih merah itu setelah di azankan oleh bapanya. Especially for first time parents, this info might help you guys! Terdapat beberapa perkara asas yg perlu dilakukan terutamanya perkara yang disunatkan berlandaskan hukum syarak dan diamalkan oleh Rasullullah s.a.w. 

Oct 4, 2012

System AES Terima Saman Dalam 5 Hari Berkuatkuasa Minggu Ini



Hi just to give heads up bahawa Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) akan mula beroperasi pada malam Sabtu di 14 'kawasan panas' untuk menangkap mereka yang memandu melebihi had laju dan melanggar lampu isyarat.

Sep 22, 2012

Modus Operandi Kecurian di Majlis Keramaian


Hi, for post kali ni saya ingin berkongsikan tentang kes kecurian yg baru sahaja berlaku di kejiranan rumah saya. Ini berlaku ketika di majlis keramaian perkahwinan jiran saya. Boleh la dijadikan sebagai panduan dan langkah berjaga – jaga yang sewajarnya untuk mereka yang bakal mengadakan majlis perkahwinan atau pun yg ingin mengadakan majlis kenduri kendara yang sewaktu dengannya. 

Sep 19, 2012

Tips untuk Ibu Selepas Bersalin



Hi, ok, for those yg baru sahaja deliver baby, congrats!! Bertambah umat Nabi Muhammad S.A.W. and syukur Alhamdulillah kerana selamat melahirkan anak anda, baik anak sulung atau kelahiran adik kepada yg sulung..selamat berpantang & happy mothering. Bagi Malay, normally our confinement period is 44 days  and for Chinese, their confinement period is 30 days only. Especially to those yg deliver their baby by Caesarean mode, makan dan aktiviti harian kena be extra careful.

Sep 16, 2012

Persepsi , Andaian dan Pendirian dalam Kehidupan



Hi, well blog post kali ini saya ingin share kan mengenai persepsi, andaian dan pendirian dalam kehidupan.  This could be lame topic for some.  But anyhow, perkara ini kerap dibincangkan dengan en.suami sepanjang saya mengenalinya dari berkawan, sampai la selamat bergelar isterinya kini, Alhamdulillah. Kalau kita lihat secara asasnya, persepsi bermaksud tanggapan atau pandangan orang lain dan andaian adalah perasaan naluri yang mencetuskan kesimpulan tentang sesuatu perkara. Which are assumptions always based on hearsay and judgement without solid ground.

Sep 12, 2012

Tips & Pengalaman Ketika Hendak Bersalin



Hi, well kali ini kita akan berbincang pasal tips bersalin dan pengalaman bersalin dihospital kerajaan. Ok, for your info, berdasarkan pengalaman saya,  Alhamdulillah pengalaman bersalin di hospital kerajaan tidak lah seteruk yang disangkakan.  Or perhaps sebab Hospital Putrajaya ada private wing or also known as  FPP (fully paid patient).

Sep 10, 2012

Tips untuk Mereka yang Mengandung Single / Kembar



Hi, bagi mereka yang baru sahaja berkahwin dan sedang mengimpikan  untuk memperoleh cahaya mata kembar, disini saya ingin kongsi kan pengalaman saya, setelah saya baru sahaja Alhamdulillah melahirkan anak kembar pertama saya pada bulan March tahun ini.

Sep 4, 2012

Bagi idea kat korang posing untuk post wedding photo

Semua orang mesti pernah bercinta kan? kannn kannn :P

Tengok ni, very sweet couple sampai tengok gambar ni pun buat aku jelesss sangatt..

Gambar ni diambil sempena meraikan ulangtahun mereka yang dah capai level jubli perak gituu..congrats lahhh queen elizabeth!!