FAQ: Informasi Mengenai Pemberian Diskaun Bagi Pembayaran PTPTN
Hi, Salam Ma’al Hijrah to all, guess majority Malaysian would take a long leave this week since enjoying the Diwalli and Awal Muharram celebration. Well just some insight info to share with you guys pasal pemberian diskaun bagi pembayaran ptptn.

So far didapati terdapat few scheme or diskaun yg ditawarkan oleh ptptn, depending on eligibility dan kemampuan masing-masing so boleh lah you all select the appropriate scheme yang suit for your needs and affordability tetapi each scheme ada tempoh dan syaratnya ia:). The diskaun and scheme yg ditawarkan ialah:
Scheme Pertama: Pemberian diskaun 10%
FAQ BERKAITAN PEMBERIAN DISKAUN 10% KEPADA PEMINJAM/ PENERIMA BIAYA YANG MEMBUAT ANSURAN BAYARAN BALIK PINJAMAN/ PEMBIAYAAN PTPTN SELAMA 12 BULAN BERTURUT-TURUT ATAU 12 BULAN KE HADAPAN MENGIKUT JADUAL BAYARAN BALIK MULAI 1 OKTOBER 2012
SOALAN 1
Siapakah yang layak menerima pemberian diskaun 10%?
Jawapan :
Peminjam/ penerima biaya PTPTN yang membuat ansuran bayaran balikpinjaman/ pembiayaan mengikut jadual bayaran balik yang ditetapkanselama dua belas (12) bulan berturut-turut atau dua belas (12) bulan kehadapan mulai 1 Oktober 2012.


SOALAN 2
Saya telah membuat bayaran balik pada setiap bulan mengikut jadualbayaran balik yang ditetapkan semenjak dahulu. Adakah saya layak untukmendapat pemberian diskaun 10%?
Jawapan :
Peminjam layak diberikan diskaun 10% ini mulai pembayaran 1 Oktober 2012. Bayaran balik yang dibuat sebelum 1 Oktober 2012 tidakdiambilkira bagi pemberian diskaun ini. Pengiraan dua belas (12) bulanadalah mulai 1 Oktober 2012.


SOALAN 3
Saya telah membuat bayaran balik ansuran bulanan melebihi daripadaansuran bulanan yang ditetapkan selama dua belas (12) bulan berturutturut? Adakah saya layak untuk mendapat pemberian diskaun 10%?
Jawapan :
Peminjam layak diberikan diskaun 10% mulai pembayaran 1 Oktober 2012. Bayaran balik yang dibuat sebelum 1 Oktober 2012 tidak diambil kira bagipemberian diskaun ini. Pemberian diskaun 10% adalah berdasarkankepada jumlah bayaran balik yang dibuat dalam tempoh dua belas (12) bulan.
Contoh pengiraan :
Jumlah bayaran balik mengikut Jadual bayaran balik (12 bulan)
: RM2,100
Jumlah bayaran balik yang diterima (12 bulan) :
: RM3,000
Pemberian diskaun yang diberikan (10% x RM3,000)
: RM   300


Scheme Kedua: Pemberian diskaun 20%
For this scheme, syaratnya ialah peminjam perlu membayar baki keseluruhan pinjaman yang masih tertunggak sebelum 30th September 2013. So for those yang mempunyai baki tunggakkan ptptn yang amountnya tak begitu banyak, then boleh lah merebut peluang untuk membayar secara lump sum and enjoy the 20% discount.


Scheme Ketiga: Convert Loan PTPN into Scholarship (Biasiswa)

Untuk scheme ini, syaratnya hanya untuk mereka yang graduated with “first class honours” or GPA:4.00 between year 2005 and BEFORE 1st January 2010. So bagi mereka yang bijak pandai dan excellente’, boleh lah merebut peluang ini untuk memperoleh biasiswa sepenuhnya. Bagi mereka yang first class honours yang telah membuat pembayaran pinjaman ptptn sebelum ini, boleh lah claim back the money for refund. Silap-silap, duit yg refund itu lah you guys can start put it as savings ye:).

0 comments:

Post a Comment